- Reklama -
DomůStavbyKrajinářská studie pražského Trojmezí

Krajinářská studie pražského Trojmezí

- Reklama -

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) zpracoval na základě pověření Rady hlavního města návrh krajinářské studie na území tzv. Trojmezí. Lokalita, která je obklopená zástavbou městských částí Praha 4, 10, 11 a 15, je z převážné části zahrnuta v přírodním parku Hostivař-Záběhlice. Cílem studie bylo ochránit přírodní hodnoty Trojmezí, podpořit jeho začlenění do kontextu okolních čtvrtí a vytvořit příjemný prostor pro trávení volného času.

Trojmezí je důležitou lokalitou například pro obyvatele Chodova, Spořilova, Hostivaře či Záběhlic, kteří využívají místo jako park. Kromě přírodní památky Meandry Botiče se tu nachází i několik retenčních nádrží nebo rozsáhlý zanedbaný ovocný sad. V minulosti bylo pro území pořízeno několik studií vlastníků a občanských sdružení, ale žádný návrh však nenalezl potřebnou shodu. V dubnu 2021 proto magistrát společně s městskými částmi vydal memorandum o společném postupu při využití území Trojmezí. Na základě tohoto memoranda byl IPR pověřen vypracováním krajinářské studie pro celou lokalitu.

„Návrh studie navazuje na předchozí úvahy a studie lokality Trojmezí. Jelikož ale město nechce, aby vznikl dokument do šuplíku bez znalosti reálné poptávky obyvatel Prahy, celé práci předcházela řada setkání s odbornou a laickou veřejností, včetně jednání s vlastníky pozemků v území. Podobným způsobem se může každý ke studii vyjádřit i nyní,“ říká náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

- Reklama -

Cílem studie bylo najít definovat přírodní hodnoty území a vytvořit příjemný prostor pro trávení volného času. Vše bylo skloubili v návrhu studie, která klade důraz na respektování širokého údolí Botiče, maximální ochranu nezastavitelných ploch v okolí vodních toků a stabilizaci kompaktně zastavěného území okolo Trojmezí.

„Je důležité připomenout, že dohodu o území nezískáme bez zapojení vlastníků, a proto bude návrh opět konfrontován také s jejich představami. Cílem je získat podklad, nad nímž bude možné skutečně zahájit přípravu konkrétních aktivit, eventuálně jednat o případných výkupech pozemků,“ doplňuje Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Zdroj: IPR Praha

- Reklama -
- Reklama -

Poslední přidané

- Reklama -

Neuniklo vám?